top of page

Donderdagavond Ruimtelijk werken o.l.v. Dorothé Arts 20-22 uur

Het programma voor komend seizoen wordt gepubliceerd zodra het bekend is (vanaf half augustus) Onderstaand is het programma van afgelopen seizoen.

Programma 3D groep Ars Peintura

 

Winter/voorjaar 2024 (15 bijeenkomsten)

 

Opdracht 1: Portret

 

Vijf avonden:11 januari t/m 8 februari 2024

 

We boetseren een portret van een al of niet voor jou bekend persoon. De eerste les bestuderen en oefenen we de ogen en mond (oren en neus ) De tweede avond maken we de opzet van het 3D portret, waar je nog vier avonden aan door kunt

werken. Wil je een bekende van jezelf portretteren, dan gebruiken we foto’s ( foto- instructies volgen de eers te avond), maar je kunt ook kiezen voor een

anoniem portret. Wil je het (levens)groot aanpakken, dan heb je meer avonden nodig en kun je doorwerken tijdens de andere opdrachten.

Opdracht 2: Drijfobject

 

Vijf avonden: 15 februari t/m 21 maart 2024 (22 februari voorjaarsvakantie)

 

We gaan de uitdaging aan om een werkstuk te laten drijven op water. Je kunt het zo groot (of klein) maken als je zelf wilt. Komt het werk in een wijnglas te drijven of bij jou in de vijver? En wat wil je laten drijven, een stad, auto of mensfiguur? Het

materiaalgebruik is vrij: piepschuim, hout, kunststof of toch keramiek (ja, dat kan ook). We starten met een presentatie van voorbeelden van verschillende kunstenaars. Uiteraard nemen we de laatste avond de proef op de som, bij goed weer buiten bij de vijver.

Opdracht 3: 3D kindertekening

 

Vier avonden: 28 maart t/m 18 april 2024

Picasso zei: “ ik heb mijn hele leven gewerkt om weer te kunnen tekenen als een kind” Veel kunstenaars benijden de vrijheid en spontaniteit waarmee kinderen het potlood of krijt bewegen op papier. Misschien heb je nog een kindertekening liggen van jezelf , van je (klein-) kinderen, neefjes /nichtjes of buurkinderen. Zo niet dan kan google je ook voor zien van een schets of maak je er zelf een met je linkerhand en ogen dicht….

We zetten de tekening om in een 3D beeld. Dat kan in klei, papier maché, speksteen, hout of andere materialen. We proberen het vrije karakter van de tekening te vangen in ons beeld.

figuren picasso 3dkopie.jpg

25 april 2024: Afsluiting seizoen met cultureel uitje (indien gewenst).

Najaar 2023 [15 bijeenkomsten]

Groeten uit …..

Vijf avonden: 7 september t/m 5 oktober 2023

Met de vakantie achter de rug maken we een uitvergrootte 3D-ansichtkaart met als thema: ‘Groeten uit….’. We werken een foto van een favoriete (vakantie) plek uit in een reliëf van klei. Dit kan een plek zijn van een van je vakanties of reizen, maar ook een mooi gebouw, park of tuin uit je eigen woonplaats. Om diepte te krijgen in een reliëf, is schaduwwerking belangrijk. We zullen dus extra aandacht besteden aan de structuren en details in je werkstuk. We werken met fijne chamotte en in november kunnen de reliëfs afgewerkt worden met glazuren en/of majolica’s.

groeten houten.jpg

Vogel(kop) in karton

Vijf avonden 12 oktober t/m 16 november  2023 (19 oktober vakantie)

 

We verdiepen ons in het werk van Couzijn van Leeuwen. Deze Utrechtse kunstenaar was een meester in het werken met karton. Hij maakte levensgrote mens- en dierfiguren maar ook voorwerpen van karton door stroken (of kleinere vormen) van karton aan elkaar te nieten. Zijn werken kennen veel details en verschillende structuren. Los van een nietmachine kun je ook werken met lijm of draad om de verbindingen te maken.

 

www.couzijnvanleeuwen.com

Hier onder staat het resultaat gemaakt door een aantal leden van Ars Peintura

karton 3d.jpg

Glazuuravonden:

23 en 30 november 2023:

Glazuren opdracht ‘Groeten uit….’. Gebruik majolica’s mogelijk.

Miniatuurtje

Drie avonden: 7 t/m 21 december 2023

Miniaturen kennen we van poppenhuizen en modeltreinen. Maar ook de decembermaand is bij uitstek de maand van miniaturen: kleine sneeuwlandschappen in de vensterbank en mini voorwerpen in de kerstboom 

We maken een miniatuur met polymeerklei. Met deze chemische klei kun je heel fijn werken en veel details aanbrengen. De klei is bovendien af te bakken in je eigen oven op 110 graden. Je kiest zelf je voorwerp(en) die je in het klein wilt maken. Dat mag in kerstsfeer, maar hoeft niet. Je kunt de klei aanschaffen tijdens de les, we werken met een aantal basiskleuren en je betaalt het gewicht van je uiteindelijke werkstuk.

Open atelier

Uiteraard is er ook dit najaar weer ruimte om je eigen plan te trekken qua thema, materiaal of techniek. Ook dan vinden individuele (en groeps)werkbesprekingen plaats waarin je beeld en je uitgangspunten aan bod komen. Wil je suggesties voor eigen opdrachten, dan is dat in overleg mogelijk.

Docent in beeld- Dorothé Arts

Dorothé is beeldend kunstenaar en maakt objecten en installaties. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met als hoofdrichting intermedia en beeldhouwen. In haar beelden onderzoekt zij de tegenstellingen tussen natuur en mens, tussen overdadige groei en inperking, tussen beweging en weerstand. Zij laat zich in haar materiaalkeuze graag leiden door het experiment met huis-, tuin- en klusmaterialen. 

Dorothé organiseert en verzorgt diverse workshops, cursussen en kunstprojecten, zowel in haar eigen atelier als in opdracht van organisaties. De groepen lopen uiteen van kinderen in de buitenschoolse opvang en vriendinnengroepen, tot leden van een kunstenaarsvereniging zoals Ars-Peintura en Marokkaanse meidengroepen. In haar workshops en cursussen deelt Dorothé haar enthousiasme voor het maken van ruimtelijk werk en beelden graag met anderen. Naast de technieken en materialen besteedt zij veel aandacht aan het idee achter het beeld. Wat wil je met je beeld uitdrukken? Wat zegt het beeld? Meer informatie over Dorothé Arts vind je op haar eigen website.

Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 310,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

of mail naar

ars-peintura@live.nl

of bel met het secretariaat: 030-6381300

Naam*

E-mailadres*

Bericht*

bottom of page