Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagavond Ruimtelijk werken o.l.v. Dorothé Arts 20-22 uur

Programma 3D groep

Najaar / Winter 2020

Komend half jaar zijn er weer veertien bijeenkomsten op de donderdagavond.

Opdracht 1: ‘Het (abstracte) portret’

Vier avonden 10 september t/m 1 oktober 2020


We beginnen het seizoen waar we in maart gestopt zijn. Als het goed is, staan de portretten die we van de modellen maakten, op de plank te wachten. Deze ‘schetsen’ zijn de basis voor een gezicht dat ieder op een eigen manier gaat vormgeven. Afhankelijk van het formaat kun je grove of fijne chamotte gebruiken, maar je kunt ook werken in karton, hout of speksteen.


Opdracht 2: ‘In hetzelfde schuitje’

Vijf avonden: 8 oktober t/m 12 november (22 oktober: Herfstvakantie)


Uiteraard heeft iedereen zijn/haar eigen beleving bij het afgelopen half jaar, maar ergens zaten we toch met z’n allen in ‘hetzelfde schuitje’. We maken een boot, met daarin iets wat jij drijvende wilt houden. Dat kunnen mensen zijn, je gezin/dierbaren, maar ook je huis, dieren of een boom. De opdracht is uit te voeren in chamotte klei, maar je kunt ook werken in speksteen, of met ‘waardeloze restmaterialen’. We starten het blok met voorbeelden van diverse kunstenaars; voor de boetseerders volgt in december een glazuuravond.


Opdracht 3: ‘Follie uit golfkarton’

Vijf avonden: 19 november t/m 17 december


(Golf)karton is een ondergewaardeerd materiaal en wordt meestal geassocieerd met ‘knutselen door kinderen’. Er zijn echter diverse kunstenaars die zich toegelegd hebben op dit karton. We bekijken een aantal voorbeelden en beginnen met een experimenteeravond om het karton te onderzoeken: knippen, snijden, rillen, ritsen, stapelen, verbinden. etc. Uiteindelijk maakt ieder een Follie *) uit het karton waarbij we de uitdaging aangaan om geen lijm te gebruiken. Voor golfkarton wordt gezorgd.


*) Een Follie is een bouwwerk zonder functie, gebouwd ter decoratie. Je vindt ze vaak in grote tuinen bij landhuizenGroepswerk assemblage


In januari maakten we als groep een langzame start met een assemblage van ‘waardeloze materialen‘

We bespreken onderling óf, en zo ja, hoe en wanneer we hier mee door gaan. 

Open atelier

Uiteraard is er ook dit half jaar weer ruimte om je eigen plan te trekken qua thema, materiaal of techniek. Ook dan vinden individuele (en groeps)werkbesprekingen plaats waarin je beeld en je uitgangspunten aan bod komen. Wil je suggesties voor eigen opdrachten, dan is dat in overleg mogelijk.

Docent in beeld- Dorothé Arts 

Dorothé is beeldend kunstenaar en maakt objecten en installaties. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met als hoofdrichting intermedia en beeldhouwen. In haar beelden onderzoekt zij de tegenstellingen tussen natuur en mens, tussen overdadige groei en inperking, tussen beweging en weerstand. Zij laat zich in haar materiaalkeuze graag leiden door het experiment met huis-, tuin- en klusmaterialen. 


Dorothé organiseert en verzorgt diverse workshops, cursussen en kunstprojecten, zowel in haar eigen atelier als in opdracht van organisaties. De groepen lopen uiteen van kinderen in de buitenschoolse opvang en vriendinnengroepen, tot leden van een kunstenaarsvereniging zoals Ars-Peintura en Marokkaanse meidengroepen. In haar workshops en cursussen deelt Dorothé haar enthousiasme voor het maken van ruimtelijk werk en beelden graag met anderen. Naast de technieken en materialen besteedt zij veel aandacht aan het idee achter het beeld. Wat wil je met je beeld uitdrukken? Wat zegt het beeld? Meer informatie over Dorothé Arts vind je op haar eigen website.