Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagavond Ruimtelijk werken o.l.v. Dorothé Arts 20-22 uur

Programma 3D groep

Najaar 2019

Komend half jaar zijn er weer vijftien bijeenkomsten op de donderdagavond.

Blok 1: Delfts blauw 1

Drie avonden: 5 t/m 19 september 2019


Delfts Blauw vindt haar oorsprong in China. De oorspronkelijk porseleinen voorwerpen worden beschilderd met Majolica (onderglazuren). We kennen allemaal de borden, schalen, molentjes en tegeltjes. Tijdens Delfts Blauw 1 maken we een keramische vorm van fijne chamotte; je kunt denken aan een schaal, een kom of bord, maar je kunt ook bouwen met uitgerolde platen. Tijdens blok ‘Delfts Blauw 2’ gaan we decoreren met onderglazuur


Blok 2: Het oude Egypte

Vijf avonden: 26 september t/m 31 oktober 2019

(24 oktober herfstvakantie)


We laten ons inspireren door het Oude Egypte, met zijn piramides, sfinxen, dodenmaskers, mummies, farao’s, katten en vazen. De eerste avond begint met een fotopresentatie, waarna ieder zijn/haar eigen werk maakt. Materiaalkeuze is vrij

Blok 3: Delfts Blauw 2

Twee avonden: 7 en 14 november 2019


We gaan aan de slag met de ‘Delfts Blauw’- techniek en werken de beelden uit blok 1 af met onderglazuur.

Blok 4: Machine

Vijf avonden: 21 november t/m 19 december 2019


We laten ons inspireren door de kinetische kunst en maken een (fictieve) machine met minimaal vijf onderdelen. Helemaal mooi als het ook werkelijk kan beweging! We gebruiken bestaande materialen zoals blikjes, flesjes, wieltjes, touw etc. of maken onze eigen onderdelen uit klei, hout, metaal of andere materialen. Wil je het groots aanpakken, dan kun je samenwerking zoeken met een groepsgenoot.

Afrondende avond:

25 april 2019


De laatste avond besteden aan het afronden van opdrachten en/of aan het presenteren van werk. Maar we kunnen ook kiezen voor een cultureel uitje. Afhankelijk van de planning van de HKU kan deze avond ook vóór blok 3 plaatsvinden.


Open atelier

Uiteraard is er ook dit najaar weer ruimte om je eigen plan te trekken qua thema, materiaal of techniek. Ook dan vinden individuele (en groeps)werkbesprekingen plaats waarin je beeld en je uitgangspunten aan bod komen. Wil je suggesties voor eigen opdrachten, dan is dat in overleg mogelijk.

Docent in beeld- Dorothé Arts 

Dorothé is beeldend kunstenaar en maakt objecten en installaties. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met als hoofdrichting intermedia en beeldhouwen. In haar beelden onderzoekt zij de tegenstellingen tussen natuur en mens, tussen overdadige groei en inperking, tussen beweging en weerstand. Zij laat zich in haar materiaalkeuze graag leiden door het experiment met huis-, tuin- en klusmaterialen. 


Dorothé organiseert en verzorgt diverse workshops, cursussen en kunstprojecten, zowel in haar eigen atelier als in opdracht van organisaties. De groepen lopen uiteen van kinderen in de buitenschoolse opvang en vriendinnengroepen, tot leden van een kunstenaarsvereniging zoals Ars-Peintura en Marokkaanse meidengroepen. In haar workshops en cursussen deelt Dorothé haar enthousiasme voor het maken van ruimtelijk werk en beelden graag met anderen. Naast de technieken en materialen besteedt zij veel aandacht aan het idee achter het beeld. Wat wil je met je beeld uitdrukken? Wat zegt het beeld? Meer informatie over Dorothé Arts vind je op haar eigen website.