Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagavond Ruimtelijk werken o.l.v. Dorothé Arts 20-22 uur

Programma 3D groep

Winter / voorjaar 2020

Komend half jaar zijn er weer vijftien bijeenkomsten op de donderdagavond.


Groepswerk assemblage


Doorlopend

Een donatie van vier grote schildersdoeken bracht het idee om in elke groep van Ars Peintura een groepswerk te maken. 
Op donderdagavonden gaan we aan de slag met assemblage, het maken van een 3D collage van allerlei kleine (afval)materialen die worden samen gevoegd tot één grote compositie. Elke avond besteden we even aandacht aan het groepswerk door nieuwe elementen toe te voegen. Zo groeit de assemblage gedurende de maanden. De (afval) materialen worden door de deelnemers meegenomen


Opdracht 1: ‘Reliëf (à la Jan Schoonhoven)’

Vijf avonden: 9 januari t/m 6 februari 2020


Jan Schoonhoven is wereldberoemd geworden met zijn witte reliëfs gemaakt van karton, papier maché en witte muurverf. Kenmerkend voor zijn werk is de prachtige licht en schaduwwerking. Maar ook andere kunstenaars hebben zich gebogen over het abstracte reliëf.

We bekijken het werk van Jan Schoonhoven en dat van andere kunstenaars en maken zelf een reliëf van karton of hout of fijne chamotte.


Glazuren: 13 februari en 20 februari 2020

Werkstukken van de Egypte opdracht kunnen deze avonden worden geglazuurd. Degene die geen keramiek te glazuren hebben, kunnen doorwerken aan hun reliëf of in overleg een (nu nog onbekende) kleine tussenopdracht uitvoeren.


Voorjaarsvakantie: 27 februari 2020

Opdracht 2: ‘Het (abstracte) portret’

5 maart t/m 9 april 2020


We starten de opdracht ‘Portret’ met twee avonden waarop een model aanwezig is wiens gezicht we gaan boetseren. De andere vier avonden maken we een abstracte versie van het gezicht. Dit kan in klei maar ook in karton (of hout)

Afronden werkstukken: 16 april 2020

Deze avond besteden aan het afronden van opdrachten van dit seizoen en/of aan het presenteren van werk.


Afsluiten seizoen: 23 april 2020

Zoals gebruikelijk de afgelopen jaren zoeken we de laatste avond weer naar een cultureel uitstapje buiten de deur om het seizoen af te sluiten.


Open atelier

Uiteraard is er ook dit najaar weer ruimte om je eigen plan te trekken qua thema, materiaal of techniek. Ook dan vinden individuele (en groeps)werkbesprekingen plaats waarin je beeld en je uitgangspunten aan bod komen. Wil je suggesties voor eigen opdrachten, dan is dat in overleg mogelijk.

Docent in beeld- Dorothé Arts 

Dorothé is beeldend kunstenaar en maakt objecten en installaties. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met als hoofdrichting intermedia en beeldhouwen. In haar beelden onderzoekt zij de tegenstellingen tussen natuur en mens, tussen overdadige groei en inperking, tussen beweging en weerstand. Zij laat zich in haar materiaalkeuze graag leiden door het experiment met huis-, tuin- en klusmaterialen. 


Dorothé organiseert en verzorgt diverse workshops, cursussen en kunstprojecten, zowel in haar eigen atelier als in opdracht van organisaties. De groepen lopen uiteen van kinderen in de buitenschoolse opvang en vriendinnengroepen, tot leden van een kunstenaarsvereniging zoals Ars-Peintura en Marokkaanse meidengroepen. In haar workshops en cursussen deelt Dorothé haar enthousiasme voor het maken van ruimtelijk werk en beelden graag met anderen. Naast de technieken en materialen besteedt zij veel aandacht aan het idee achter het beeld. Wat wil je met je beeld uitdrukken? Wat zegt het beeld? Meer informatie over Dorothé Arts vind je op haar eigen website.