Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagavond Ruimtelijk werken o.l.v. Dorothé Arts 20-22 uur

Programma 3D groep

Najaar 2018

Komend half jaar zijn er weer vijftien bijeenkomsten op de donderdagavond.

Blok 1: Expressieve vaas

Vijf avonden: 6 september t/m 4 oktober


Picasso heeft er tientallen (of meer) gemaakt: vazen met gezichten erop. Maar ook de oude Grieken kenden ze al: kruiken en vazen waarin en waarop gezichten zijn verwerkt. Expressief, vooral als gebruik wordt gemaakt van de vorm van de vaas. 
We bekijken voorbeelden uit verschillende tijden en maken zelf een handgemaakt vaas of kruik met daarop een gezicht. Voor de kleuren werken we met engobes (= gekleurde kleislib). Later dit seizoen werken we de vazen af met (transparante) glazuur.


Blok 2: Het verre Oosten

Vijf avonden: 11 oktober t/m 15 november (25 oktober herfstvakantie)


We laten ons inspireren door een cultuur (of land) uit het verre Oosten. Misschien ben je ooit op reis geweest naar Indonesië, Rusland, Japan, China, of …. Misschien doe je aan Yoga, Zenmeditatie of Tai Chi.

We maken een werkstuk gebaseerd op een gebruik, symbool, voorwerp, landschap of de architectuur uit een Oosters land. De eerste les kan gebruikt worden voor het maken van een moodboard. Materiaal en techniek zijn vrij.


Blok 3: Mallen

Vijf avonden: 22 november t/m 20 december


Mallen worden gebruikt om een vorm te vermenigvuldigen of over te zetten in een ander materiaal (bijv. van was naar brons). De simpelste mal is een eenvoudige drukmal: een holle vorm waarin je een laag klei aanbrengt. Een schaaltje uit je keuken voldoet al. Ingewikkelder zijn de mallen die uit meerdere onderdelen bestaan. We bespreken elke avond een type mal en gaan er zelf mee aan de slag. Een technisch blok waarin we werken met gips, klei en siliconen/rubber.

Open atelier

Uiteraard is er ook dit najaar weer alle ruimte om je eigen werkstukken te maken in het ‘open atelier’. Je bepaalt dan zelf met welk thema, materiaal of techniek je aan de slag gaat. Uiteraard vinden ook dan individuele (en groeps)werkbesprekingen plaats waarin je beeld en je uitgangspunten aan bod komen. Wil je suggesties voor eigen opdrachten, dan is dat in overleg mogelijk.

Docent in beeld- Dorothé Arts 

Dorothé is beeldend kunstenaar en maakt objecten en installaties. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met als hoofdrichting intermedia en beeldhouwen. In haar beelden onderzoekt zij de tegenstellingen tussen natuur en mens, tussen overdadige groei en inperking, tussen beweging en weerstand. Zij laat zich in haar materiaalkeuze graag leiden door het experiment met huis-, tuin- en klusmaterialen. 


Dorothé organiseert en verzorgt diverse workshops, cursussen en kunstprojecten, zowel in haar eigen atelier als in opdracht van organisaties. De groepen lopen uiteen van kinderen in de buitenschoolse opvang en vriendinnengroepen, tot leden van een kunstenaarsvereniging zoals Ars-Peintura en Marokkaanse meidengroepen. In haar workshops en cursussen deelt Dorothé haar enthousiasme voor het maken van ruimtelijk werk en beelden graag met anderen. Naast de technieken en materialen besteedt zij veel aandacht aan het idee achter het beeld. Wat wil je met je beeld uitdrukken? Wat zegt het beeld? Meer informatie over Dorothé Arts vind je op haar eigen website.