top of page

Maandagavond 20:00-22:00 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

Surrealisme


Maandagavond 20:00-22:00

6, 13, 20 februari & 6,13 en 20 maart 2023

(27 februari voorjaarsvakantie)


Inleiding

“Degene die zicht niet een galopperend paard op een tomaat kan inbeelden is een idioot.” – Andre Breton

Bovenstaand citaat is van Frans schrijver en poëet Andre Breton. Breton is de schrijver van het surrealistisch manifest gepubliceerd in 1924. Het is een citaat dat voor veel mensen resoneert met de surrealisten hun werken. We kennen het surrealisme vooral vanuit de maffe droomschilderijen van Salvador Dali of Fridah Kahlo, maar het surrealisme berust zich op meer, wat is het fundament van deze stroming en waarom was dit voor hen van belang?

In deze lessenserie dompelen we onszelf onder in de wereld van de surrealisten, we lezen het manifest en kijken vervolgens naar de uitvoeringen van deze stroming via Dali, Kahlo, Margritte, Ernst en Miró evengoed als hedendaags surrealistische werken van Ambera Wellmann, Paul Klemann en Neo Rauch.

Neem voor deze lessen beeldmateriaal mee waar je mee aan de slag wil evengoed als tijdschriften en eventueel zelf geprint beeldmateriaal voor de collage in de 2e les.


6 februari – Het surrealistisch manifest

In deze les gaan we in op de oorsprong en geschiedenis van het surrealisme en maken we kennis met de werkmethoden van de surrealisten zoals automatisch schrijven en tekenen. Zie deze les als opstart, laat je werkgeheugen zijn gang gaan om via schetsen tot ideeën te komen voor een uiteindelijk schilderij.


13 februari – Collage

In deze les gaan we met de gemaakte schetsen en/ of tijdschrift materiaal collages maken.


20 februari – De zoektocht naar beeld

In deze les gaan we aan de slag zonder beeldmateriaal maar enkel met waterverf en/of inkt. We maken op automatische manier zoals in les 1 een schets met waterverf of inkt en gaan vervolgens met materiaal naar keuze zoeken naar beelden in deze abstracte afbeelding die we vervolgens naar voren halen, precies zoals men doet bij wolken spotten.


(27 februari voorjaarsvakantie)


6 maart – schetsen

In deze les maak je een schets voor je definitieve eindschildering, misschien wil je nog een collage maken die dient als beeldmateriaal voor het eindwerk of werk je liever een automatische schets uit als schets voor een eindwerk, de keuze is aan jou.


13 maart – surrealistisch eindwerk

In deze les heb je een breed scala aan methodes en schetsen en ga je aan de slag met je eindschildering

 

20 maart – surrealistisch eindwerk

In deze les rond je, je eindschildering af. 

Let op geen les

Pasen 10 april

De bloem

27 Maart & 3, 17 en 24 april 2023


Inleiding

Laten we de bloem in al haar schoonheid weer een plek in de verf geven. Veel mensen hebben het idee dat ze weten hoe een bloem in elkaar steekt, een bloem is zo’n alomtegenwoordig en bekend motief dat we deze volledig besmeuren met aanname. Vandaar dat we de bloem weer gaan schilderen, en proberen deze echt op een nieuwe manier weer te zien voor wat zij is.

In deze vier lessen ga je jouw favoriete bloem schilderen, elke les begin je aan een nieuwe schildering van deze bloem. En elke les zullen we beginnen met oefeningen om dit zo goed mogelijk te doen

27 maart

Neem je eigen favoriete bloem mee, geen foto maar de daadwerkelijke bloem. We beginnen deze les met weer de basis van schilderen, meten is weten. We schilderen de bloem op papier van 50x70cm


3 april

Deze les focussen we ons op snelheid en globale vormen. We verdelen een vel van 50x70cm op in vier vakken en maken vier schetsen van de bloem met verf.


(10 april Pasen)


17 april

Deze les maken we de bloem weer zoals we in les 1 hebben gedaan, neem vooral een nieuwe bloem mee of juist degene uit de eerste les, waanneer deze volledig is uitgedroogd.


24 april

Jouw interpretatie van de bloem staat centraal. Vorige lessen was er een nadruk op techniek, deze les ben je vrij om de bloem te schilderen zoals jij denkt dat deze is. Of misschien zoals jij wil dat deze is.k ben een paragraaf. Klik éénmaal om je eigen content in te voeren. Je kunt het lettertype, de regelhoogte, kleur en nog veel meer aanpassen door een gedeelte te selecteren en een van de opties in de werkbalk te kiezen.

Let op geen les:

Meivakantie 1 mei

 

8 mei - 15 mei 2023 

Afmaakles en schoonmaken.

Laatste les portret van de docent

Docent in beeld: Jan Timmers

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.

Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 295,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

Mail naar ars-peintura@live.nl of bel met het secretariaat: 030-6381300

Naam*

E-mailadres*

Bericht*

bottom of page