top of page

Dinsdagavond 20:00-22:00 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Mai Linh Ly

dieren.jpg

5, 12, 19 & 26 september 2023

 

THEMA: Wonderlijke Wezens 

 

Al eeuwen zijn mensen geïnteresseerd in de bijzondere dieren die op aarde rondstruinen. Laat je inspireren door hoe kunstenaar dieren door de eeuwen heen hebben vastgelegd. In de Middeleeuwen werden exotische dieren getekend naar aanleiding van verhalen, waardoor de beesten meer lijken op fantasiewezens. We kijken naar het werk van verschillende kunstenaars door de eeuwen heen die allemaal op hun eigen manier de dieren hebben verbeeld. 

 

In de eerste les trainen we meteen de creatieve spieren weer en gaan we aan de slag met een zelfbedacht wezen. In de weken daarna kan je zelf kiezen of je doorgaat met dit wezen of dat je juist voor een bestaand dier verder gaat. 

We kijken naar het werk van Conrad Gessner, Paul van der Eerden en Romy Muijrers, Philip Emde, Sofia Crespo, Katja Novitskova en Roos Holleman.

TIP: Breng een bezoek aan 1 van de 3 exposities over dieren en natuur in Amersfoort.  Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van Dierenpark Amersfoort:

  • Kunsthal KAdE – Wonderlijke Wezens – 3 juni t/m 3 september
    + kunstwerken in de dierenverblijven van Dierenpark Amersfoort

  • Mondriaanhuis – Vogels en Vissen – 11 maart t/m 17 september 

  • Museum Flehite – Kunst & Zoo – 8 juli t/m 19 november 

 

Inktoberclassic.jpg

3, 10, 24 & 31 oktober  2023

(17 oktober vakantie)

MATERIAALONDERZOEK: Inktober 

 

In deze weken doen we mee met Inktober. Het woord bestaat uit Inkt & Oktober. Ofwel teken de hele maand Oktober alleen met inkt! In 2009 bedacht illustrator Jake Parker het concept. Sindsdien doen er jaarlijks duizenden mensen wereldwijd mee. Met een lijst aan 31 woorden als inspiratie kan je elke dag weer opnieuw je fantasie de vrije loop laten. 

 

In de eerste les doen we korte tekenopdrachten met alleen inkt. 

In de weken daarna kan je kiezen uit de woorden van de voorafgaande week. Elke week bekijken we enkele gemaakte werken van deelnemers van over de hele wereld als inspiratiebron. 

7, 14, 21 & 28 november 2023

 

KUNSTENAARSONDERZOEK: Carlos Vergara

De werkwijze van Braziliaanse kunstenaar Carlos Vergara is het uitgangspunt voor deze maanden. Zijn gebruik van lijnen en het vloeien van verf maakt het werk op het randje van abstract en figuratief. 

 

In de eerste les gaan we aan de slag met kleine experimenten om de werkwijze te leren kennen. De weken daarna gaan we aan de slag met op groot formaat te werken. 

revista-use-CV-canga-Carlos-Vergara-Sem-titulo-Monotipia-90-X-112-cm-03-1000x600.jpg

5, 12 & 19 december 2023
(26 december & 2 januari vakantie)

BEELDONDERZOEK: AI

 

Met de opkomst van Artifical Intelligence is de hele (kunst)wereld in rep en roer. Wat is nog bedacht en wat kan je een computer laten bedenken. In deze weken laten we ons inspireren door AI. Laat Chat GPT een kunstwerk voor je beschrijven of laat een afbeelding generator een inspiratiebron voor je werk zijn. 

 

In de eerste week oefenen we met de verschillende vormen van AI, daarna kan je zelf verder kiezen op welke manier je verder wilt gaan met het werk. We kijken naar het werk van de AI kunstenaars van de Dead End Gallery in Amsterdam. https://www.deadendgallery.nl/artists/

https://nos.nl/video/2467883-een-schilderij-gemaakt-met-ai-is-dat-kunst

 

TIP 1: Kijken wat er kan? Hier vind je allemaal kunstwerken gemaakt door AI: 
https://www.midjourney.com/showcase/recent/

TIP 2: Er is veel te doen rondom AI, hier een artikel dat AI juist helpend kan zijn in de kunstwereld: 
https://decorrespondent.nl/14006/kunstmatige-intelligentie-is-geen-gevaar-voor-de-kunstenaar-integendeel/b8f844e4-846e-0dba-0306-47e98b99c7c8

plaatje1 jan 24.jpg

6 & 13 februari & 5, 12 maart

(20 feb vakantie & 27 feb AVL)

 

THEMA: Aan tafel!

De tafel is een van de meest gebruikte meubels. Er staat altijd wel iets op, wat staat er bij jou op? We laten ons inspireren door wat er thuis op tafel staat of wat je zou willen dat er op tafel staat. We kijken naar werk van Natalie Savage en Vanessa Bowman. Daarin zie je ook een bijzonder perspectief, je kijkt op de tafel en naar de zijkant van de tafel tegelijkertijd!

 

De eerste les oefenen we door een stilleven in de ruimte als uitgangspunt te nemen. De weken daarna werk je aan jouw eigen versie van een tafel met dit bijzondere perspectief.

16, 23 april & 7 mei

(30 april meivakantie)

AFMAAKLESSEN / KUNSTENAARSONDERZOEK: De collages van Henri Matisse

 

In de laatste weken van het seizoen kan je kiezen of je werk wilt afmaken of nog een laatste keer een opdracht meedoet.

 

In de laatste opdracht duiken we in de werkwijze van de collages van Henri Matisse. Hoe maakte hij deze collages? En hoe liet hij toeval een groot onderdeel zijn van zijn werkwijze?

Docent in Beeld: Mai Linh Ly

foto-Mai-Linh-Groentje.jpg

Mai Linh Ly studeerde in 2012 af aan de HKU Fine Art & Design in Education. Werkzaam als beeldend kunstenaar onderzoekt ze haar identiteit als Nederlandse/Chinese. Ze gaat opzoek naar de ogenschijnlijke verschillen in cultuur, tradities, opvoeding, rituelen en zaken van alledag. Ook haar fascinatie voor natuur is van jongs af aan een grote inspiratiebron.

Beelden maken is voor haar een grote zoektocht, ook naar materiaal. Welk materiaal en in welke vorm komt het idee van het werk het beste naar voren. Ze werkt veel met papier, collage, natuurlijke pigmenten, maar ook porselein en klei.

Naast haar beeldende werk is ze altijd op zoek naar nieuwe projecten, zowel alleen als in samenwerking met andere kunstenaars of vormgevers. Denk aan het illustreren van verhalen, familieportretjes en kleurplaten. Of het ontwerpen en vormgeven van gebruiksvoorwerpen.

Sinds haar afstuderen heeft ze meerdere semesters gewerkt voor een designacademie in China. Ook geeft ze jaarlijks nog gastlessen op de HKU. Haar manier van lesgeven is zoals ze zelf ook het liefste werkt. Mai Linh wil mensen zichzelf laten verwonderen door wat ze kunnen. Haar lessen zijn dan ook vooral gericht op onderzoek en experiment, waarin zij de mensen begeleid in hun eigen creatieve proces.

Meer informatie over Mai Linh Ly vind je hier: www.wmlly.com

Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 295,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

Mail naar ars-peintura@live.nl of bel met het secretariaat: 030-6381300

Naam*

E-mailadres*

Bericht*

9, 16, 23 & 30 januari

BEELDONDERZOEK: Gelaagdheid (met gastlessen van Marein Aarts)

Schilderen gaat over verschillende lagen verf opbouwen, van achter naar voor toe. In de gastlessen van Marein ga je steeds laag over laag werken. Elke week voeg je meerdere nieuwe lagen toe. Na 2 weken is er een (abstracte) ondergrond ontstaan, waarin je alle lagen kan terugzien.

 

Laat je inspireren door jouw eigen ondergrond, welk verhaal speelt zich hier af? We kijken samen naar mogelijke verhalen in de ondergrond en brengen die naar de voorgrond. In de laatste 2 weken voeg je de laatste beeld laag/lagen toe die dit zichtbaar maakt.

 

We kijken naar werk van David Schnell, Orphans Inc en Amber Vittoria.

29, 26 maart & 2, 9 april

MATERIAALONDERZOEK: Onconventioneel schilderen, met huis/tuin/keuken gerei

Schilderen doe je meestal met penselen of soms ook met een paletmes. Tijdens deze opdracht duiken we in de wereld van onconventioneel schildergerei. Wat gebeurt er als we schilderen met borstels ipv penselen? Of met rollers ipv kwasten? Wat als we aanpassingen maken op bestaande gereedschappen? Welk effect krijg je door onze eigen schildergerei te maken?

 

We kijken naar werk van Gerard Richter, Manual Skirl, Max Toropov en Daev Momo.

bottom of page