Ars-Peintura
Ars-Peintura
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur
Tekenen en schilderen o.l.v.
Jan Timmers
Expressionisme
Donderdagmiddag 13:45-15:45
2, 9, 16 en 23 februari & 9 en 16 maart 2023
(2 maart voorjaarsvakantie)
Inleiding
“Kunst is niet louter handwerk, het is het overdragen van een gevoel dat de kunstenaar heeft gevoeld” – Leo Tolstoy
Bovenstaand lezen we een citaat van Leo Tolstoy, Russisch filosoof en schrijver die leefde in de 19e eeuw. in 1897 publiceerde Tolstoy het boek ‘What is art’. Waarin hij een uiteenzetting doet over een theorie van wat kunst is. Zijn theorie word later ook wel de expressietheorie genoemd, vanuit dit boek duiken we het expressionisme in om via de weg van de filosofie kunstenaars als, Ludwig Kirchner, Edvard Munch, Wassily Kandinsky en Franz Marc te begrijpen evengoed als hedendaagse kunstenaars zoals, Georg Baselitz, Susan Rothenberg, Marina Rheingantz en Daniel richter.
Zorg voor deze lessenserie dat je genoeg beeldmateriaal meeneemt van dingen die je raken, dingen die een emotie in zich dragen of ten minste de herinnering aan een zware emotie. Vanuit dit beeldmateriaal gaan we aan de slag.

2 februari – What is art
In deze les beginnen we met de theorie van Tolstoy en maken we onze eerste schetsen in houtskool die uiteindelijk het idee vormen voor de komende lessen.
9 februari – kleur
In deze les kijken we naar hoe kleur een werk bepaald en nemen we een kijkje in de kleurentheorie van Kandinsky. We gaan vervolgens onze houtskoolschetsen namaken in enkele kleuren, wat gebeurt er als je de schets vertaald naar enkel blauw of enkel rood? Wat doet dit met de ervaring van de toeschouwer?
16 februari – textuur
Deze les focussen we ons op textuur, voornamelijk de textuur van de verf. We kiezen een kleurschets van de vorige les en gaan onderzoeken hoe we onze emotie kunnen benadrukken door het gebruik van textuur, vraagt de uitwerking om een pasteuze ruwe toets of vraagt deze eerder om een zachte meer uitgeveegde toets? We maken een nieuwe schildering gebaseerd op die van de vorige les.
23 februari – lijn
In deze les kijken we naar de lijn, we maken weer een nieuw werk gebaseerd op het werk van de vorige les en gaan nu ook kijken naar lijn, wat gebeurt er met de emotie die het opwekt als we een vluchtige brede lijnvoering hanteren tegenover een nauwkeurige smalle en beheerste lijnvoering.
2 maart voorjaarsvakantie
9 maart – Expressionistisch eindwerk
Na al deze onderzoek schetsen heb je waarschijnlijk een helder beeld van hoe jouw onderwerp met de beladen emotie het beste overgebracht kan worden via een schildering dus begin je in deze les aan je definitieve eindschildering waarin kleur, textuur en lijn samenkomen.
16 maart – Expressionistisch eindwerk 2
In deze les rond je jouw eindschildering af.
De strijd van Apollo versus Dionysus
23 en 30 Maart & 6 en 13 april 2023
Inleiding
Volgens Duits filosoof Friedrich Nietzsche(1844-1900) is kunst niet iets wat berust op een zaak van het brein, de geest of het ratio maar berust op een zaak van het onbewuste. Niet een bewust idee of intuïtie maar het gevoel, een irrationele drijfkracht, een soort oerdrift staat centraal die maakt dat we ernaar verlangen om kunst te scheppen.

Voordat we verder gaan met Nietzsche wil ik het hebben over de Griekse mythologie en met name over Apollo en Dionysos. Apollo was een jonge knappe en tevens sterke god, zijn hoofd was bedekt met krullende goudblonde lokken. Apollo was een kind van Zeus, hij wordt vaak gezien en herinnerd als de God van de zon, de poëzie, de muziek en de schone kunsten. Wat Apollo zo kenmerkt is zijn rationaliteit en zijn redelijkheid, hij handelde altijd beheerst en doordacht, daarnaast had hij een ongekende uitstraling van rust om zich heen hangen.
Dionysos daarentegen kunnen we zien als de tegenpool van Apollo. Dionysos is ook een zoon van Zeus, en had niet zo’n karakteriserende uiterlijke kenmerken als Apollo. Dionysos was de god van de wijn maar ook de god van de vreugde, hij bracht mensen samen wat hem ook de god van het enthousiasme maakte. Een avond met Dionysos is een avond met veel wijn waarop er samen muziek wordt gemaakt, een avond waarop je, je overgeeft aan je driften en je danst, schreeuwt, zingt en je liefde richting je naasten uit. Dit maakt Dionysos de god van de roes, de extase en het onbeheerste.
Nietzsche is gefascineerd door deze oude mythe en ziet een waarheid in de mythe. Hij koppelt de mythe aan de kunst.
Volgens Nietzsche is er bij kunst altijd sprake van een tweedeling namelijk het Apollinische en Dionysische. Het Dionysische belichaamt chaos, het onbeheerste, de roes. We moeten dit lezen als een oerdrift die in ons zit als we kunst willen scheppen. Deze drift heeft dan nog geen vorm en is totaal chaotisch, om vervolgens vanuit deze innerlijke chaos tot kunst te komen hebben we een tegenpool nodig, namelijk het Apollinische, de rationaliteit en de rust om de drift van het Dionysische te kunnen beheersen.
Deze vier lessen gaan we ons focussen op onze dionysische en apollinische kant. Bij iedereen neemt een bepaalde kant de boventoon in het maken van kunst. We gaan in deze drie lessen proberen deze samen te brengen tot een balans
.
23 maart – Apollinisch versus Dionysus
Deze les leren we over de verschillen, kijken we naar voorbeelden van kunstenaars en gaan we aan de slag met het onderwerp, iedereen neemt een object mee, dit object gebruiken we in deze vier lessen om te schilderen, denk aan een bloem, stuk fruit, een schoen of een glas. De keuze voor het object is aan jou. Deze les schilder je het object op 50x70cm papier in acrylverf.
30 maart – Apollinisch
Deze les duiken we in onze Apollinische kant, welke technieken zetten we in om jouw object op Apollinische wijze weer te geven? Hoe geven we dit weer via onze apollinische aard?
6 april – Dionysus
Deze les gooien we de remmen los, we geven ons volledig over aan de drift en leggen het object vast via de weg van Dionysus.
13 april - Apollinisch versus Dionysus
We keren terug tot de keuze, neem je de geleerde dingen mee? Hoe is je eerste werk verandert ten aanzicht van je laatste werk. Neem deze les dus ook je eerste werk mee!
11 mei - 25 mei 2023
Werk afmaken
Let op geen lessen:
Koningsdag 27 april 2023
Meivakantie 4 mei 2023
DOCENT IN BEELD
Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.

Lid worden?
Lid worden?
Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.
De contributie bedraagt
€ 295,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!
Mail naar ars-peintura@live.nl of bel met het secretariaat: 030-6381300