top of page

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

Het vreemde 

7, 14, 21, 28, sep & 5 okt  2023

 

We zijn binnen de kunst vaak gefocust op de bekende emoties als vrolijkheid, boosheid, verdriet of schoonheid. Maar een kenmerk dat vaak achterwege blijft is het unheimliche, de uncanny of het vreemde. Het is namelijk vaak via het vreemde, dat dingen in context worden gezet en we worden geconfronteerd met het vreemde van het bestaan, ik doel niet op het mysterieuze of het griezelige, alhoewel dit soms in de buurt kan liggen van het vreemde. Het vervreemdende ontstaat soms met woorden, het idee dat een woord opeens gek in de oren klinkt, dit kan ook gebeuren met beeld, een koffiezetapparaat is plots niet iets om koffie mee te maken maar een vreemd mechanisch ding. In deze lessenserie proberen we dat vreemde op te zoeken en te kijken of we het kunnen reproduceren in de kunst. Meerdere kunstenaars zijn ons voor gegaan, daar zullen we dan ook uitvoerig naar kijken. Werk van Cristof Yvore, Han Schuil, Rezi van Lankveld, Emilio Vilalba, Teresa Murta, Jonathan Waterridge en Lorenzo Valery zullen onder andere voorbij komen.​

vreemde.jpg

Twee in één 

12, 26 okt & 2 en 9 nov 2023

Twee beelden in een, hoe toon je in één beeld twee dingen? Deze lessenserie focussen we ons op het schilderen van twee dingen in een, denk aan reflecties in een etalageruit of in een auto, spiegel, water etc. Of benader je het twee in op een meer letterlijke manier? Maak je in een schilderij een vlak waarin een ander schilderij zich opent? Hoe kunnen we twee verhalen in één beeld samen laten komen is de hamvraag van deze lessenserie. We zullen kijken naar verschillende interpretaties van deze vraag in de kunst. Zo zullen onder andere Ellen Siebers, Leo Arnold, Velázquez en Caravaggio voorbij komen. 

Twee in een.jpg
Twee in een-2.jpg

Gedicht

16, 23, 30 nov & 7 dec 2023

 

Binnen deze lessenserie ga je opzoek naar een gedicht dat je aangaat(je mag ook zelf een gedicht schrijven), deze neem je vervolgens geprint mee. De opdracht is om een tekening of schildering als reactie op dit gedicht te maken. We zullen eerst een hoop schetsen maken, en de route tussen abstractie en figuratie bepalen om tot een beeld te komen wat het beste aansluit bij je gekozen gedicht. Het resultaat zal een gedicht zijn met daarnaast een beeld, het zal geen beeld zijn dat het gedicht illustreert of ondersteunt maar eerder zal het een beeldende vertaling of interpretatie zijn. 

“De nachtelijke schemer huist zich in de kamer,

een grijze stilte.

Daar,

de plagende vlek in de woonkamer

zoals een prangende vraag hangt het in de lucht

glimmend kraal, gesneden draden

flarden fladderen als verfrommeld gewaad.

Het is zwart.”

 

gedicht.jpg

Afronden 

14 en 21 december 2023

 

Deze twee laatste lessen voor de kerstvakantie zullen we gebruiken om dingen af te ronden, en/of om zelfstandig te werken aan iets. Wil je nog iets leren van mij of heb je een prikkel nodig om tot maken te komen? Geen probleem kom dan aan het begin van de les naar mij toe en dan verzinnen we samen iets! 

DOCENT IN BEELD 

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.


Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 295,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

Mail naar ars-peintura@live.nl of bel met het secretariaat: 030-6381300

Naam*

E-mailadres*

Bericht*

bottom of page