Ars-Peintura ​

Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Theo Briggeman

Een programma om je eigen fantasie te stimuleren.

PROGRAMMA DONDERDAGMIDDAG SEPTEMBER-DECEMBER 2021

9/16/23 september 2021

ZOMAAR BEGINNEN.


Bijvoorbeeld; met je lievelingskleur(en), zonder veel nadenken kloddertjes verf op je papier of doek spetteren of neerzetten.. en die met kwasten , penselen , rollers, schrapers of deppers verspreiden of uitwerken.. het laten ontstaan. Kijk, voel, wat je mooi vindt aan de ontstane patronen. Speel met de mogelijkheden.. kijk, voel wat je uit kunt buiten.

Werk rustig en aandachtig.. er zijn een paar valkuilen.. snel klaar willen zijn (ongeduld), iets niet mooi genoeg vinden (perfectionisme) en vinden dat je geen fantasie hebt. Heb geduld met jezelf en het ding wat je aan het maken bent. Laat het ontstaan.

Als je toch behoefte hebt aan aan ondersteunende beelden, zoek dan plaatjes die je inspireren, bijv. door de beweging die je opmerkt of een kleurcombinatie of door het onderwerp dat je boeit.

Ik raad je aan dit experiment meerdere malen uit te voeren met bepaalde inkten, verven, of krijtsoorten om iets uit te proberen in 1 of meerdere technieken.

Laat je leiden door je plezier in de vorm, de kleur, de beweging. Probeer het niet meteen met je verstand te duiden of te begrijpen en durf meer je intuïtie te volgen . Reeds bestaande beelden kunnen dit scheppingsproces begeleiden en voeden.

Alle technieken en middelen die je maar kunt hanteren.

30 september 7/14 oktober 2021

PORTRET. ALS KIND EN ALS VOLWASSENE.


Je kunt jezelf als onderwerp nemen of iemand die je goed kent, bijv. Je eigen kind als peuter en als volwassene ...

Vraag je af in welke positie je de volwassene en het kind wil plaatsen.

In de armen of op schoot? Misschien elders op een afstand of dichtbij. Het gaat hierbij om de verhouding tussen het (jonge) kind en de volwassen geworden mens . Je mag en kan het zien als een vorm van zelfonderzoek, als je dat te ver gaat kan je deze achtergrond loslaten en het op jouw manier invullen.

Zoek goede relevante foto’s of schilderijen als voorbeeld.

Alle technieken en middelen die je nodig hebt. Ook bijv. een fotokopie die je als schilders-achtergrond gebruikt. Of fotocollagetechnieken die je eventueel, naar behoefte, kan overschilderen of beschilderen.

21 OKTOBER  2021 VAKANTIE

28 oktober 4/11 november 2021

FANTASY/SCIENCEFICTION/ OMGEVING ,LANDSCHAP,GEBEURTENIS


Je kunt verschillend beginnen. Bijvoorbeeld vanuit een (eventueel zelf verzonnen) beschrijving of verhaal. Of vanuit de beelden die je verzonnen, gegoogeld of bijeen hebt gebracht, waarna je er daarna teksten bij verzameld of zelf maakt. Klinkt als een beeldverhaal of strip, dat zou kunnen, maar het kan ook eventueel in 1 beeld samengebracht worden. Soms gebeurt beide, beïnvloed het verhaal het beeld en andersom. Mocht je dit veel te moeilijk vinden, zoek een eigen gemakkelijker weg. Ook deze opdracht kan je met veel verschillende technieken en middelen benaderen. Met acrylmedium kan je bijvoorbeeld een foto uit een tijdschrift of een krant plakken en daarna beschilderen. Hoe abstract of hoe realistisch dit eruit ziet hangt af van de door jouw gekozen plaatjes. Je kunt ook beginnen met de willekeurig gekozen spetters, strepen etc. en daarna als je fantasie daar op aanslaat verder gaan werken met realistischer objecten, de manier van Melle en misschien van Dali en zeker van Max Ernst.

Alle technieken die je nodig denkt te hebben. Collage , schilderen , tekenen etc.

18/25 november /2 december 2021

WERKEN MET BLOEMVORMEN/SNEEUWKRISTALLEN /NATUURLIJKE GEOMETRIE


Over verwondering en bewondering. Een overpeinzing tussendoor.

Het wonder der natuur blijft om ons heen. Verwondering is en blijft ons eerste instrument als beeldend vormgever . Of je jezelf nu een amateur vind of een kunstenaar, dat doet er niet toe. Fantasie en verwondering zijn in mijn beeld 1. Ik verwonder me over het beeld in de natuur, maar ook zeker over mijn eigen gemaakte beeld , dat hoeft vaak niet samen te vallen met bewondering.

Bewondering van iets of iemand groeit of slinkt met de jaren en is vaak afhankelijk van mijn vermogen tot zien of begrijpen van wat ik zie. Ik zou nu dingen kunnen weggooien waarvan iemand anders zou kunnen zeggen; “hoe heb je dat nou weg kunnen doen?΅ Dat heeft veel te maken met mijn eigen ontwikkeling en zienswijze . Sommige soms heel eenvoudige schetsen uit mijn academietijd beschouw ik nu met een onverwachte verwondering en bewondering. Niet om de veer in de eigen kont , maar door een soort verbazing, dat ik dat toen niet zag. Ook mijn bewondering voor sommige kunstenaars is veranderd , ik kan me blijven verwonderen over hun werkkracht en uithoudingsvermogen en scheppingskracht en hun technisch vermogen.. maar de bewondering kan nu soms uit blijven omdat het naar ,mijn oordeel, zo cynisch of uitzichtloos is of omdat het niets meer toevoegt dan somberheid. Althans in mijn visie op dat moment…..

Op deze data werken we met de natuurlijke geometrische patronen om ons heen. Die kan je overal in je omgeving ontdekken, Door vruchten half door te snijden of een rode kool, door bloemen of mineralen te bestuderen, schelpdieren en hun schelpen te observeren, door naar de bijenraten te kijken, er is een overvloed aan kijk-en ervaringsmateriaal om ons heen om ons over te verwonderen en het op jouw manier te gebruiken om er een eigen schilderij van te maken. Ga soms over 1 nacht ijs, kijk daarna zorgvuldig, of doe het fase na fase, in lagen, met een zorgvuldig ontwerp en plan, geheel naar jouw eigen aard en gemoedstoestand op dat moment.

Alle technieken.

9/16/23 december 2021

LAAT JE INSPIREREN DOOR JOUW FAVORIETE MUZIEK.


Met oordoppen in je cd-speler, laptop, of je gsm kun je jouw meest inspirerende muziek beluisteren om daarmee op jouw manier een vorm aan de muziek te geven.

Door direct met vorm, lijn en kleur op de muziek te reageren.

Of je favoriete muzikanten te portretteren en in een lijn en vormenspel te plaatsen.

Of iets met muziekinstrumenten te doen.

Of je eigen invallen te volgen.

Je kunt met alles werken. Fotocollage/schilderen/tekenen.

Alle technieken.

Docent Theo Briggeman

Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.

Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 280,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt dat je contact hebt opgenomen met onze vereniging Ars-Peintura. We zullen zo spoedig mogelijk reageren.