Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Maandagavond 20:00-22:00 uur
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Theo Briggeman

Programma  september - december 2018

INLEIDING

Dit programma is geheel gewijd aan DE KLEUREN en het mengen van de kleuren. Als je een beetje methodisch bent aangelegd, is het aan te raden om een mengboek (je) te maken of minstens een aantal mengbladen te gaan maken waarop je al je kleuren aangeeft , met naam/nummer/transparant of dekkend of half-dekkend. Die kleuren met veel wit te mengen en met veel zwart en vervolgens met alle andere kleuren. Daarbij kun je ook ongeveer in procenten aangeven hoeveel je van de ene en van de andere kleur je hebt gebruikt. Uiteraard kun je ook gecompliceerdere kleurmengingen noteren. Zo creëer je voor jezelf en prachtig overzicht van de mengingen. Dat kan heel systematisch in en blokkenpatroon of wat wilder op je eigen manier .. het is vooral voor jezelf !!


3 en 10 september 2018

DE WITTEN

Je hebt warme romige witten en hele koele . Hoe wit is zuiver wit ?? Dat hangt helemaal van de omgeving af. Wit wordt met zwart ernaast nog witter. Wit en geel kunnen in elkaar over te lijken gaan. Rood lijkt nog actiever te worden. Blauw en groen worden nog rustgevender naast wit. In zeventiende-eeuwse schilderijen zie je soms wondermooie witjes bijv. bij Vermeer. In de inmiddels klassieke hedendaagse kunst kun je naar Jan Schoonhoven googlen. Als je figuratief wilt werken kun je gaan werken naar witte dieren of landschappen maar je kunt uiteraard ook heel abstract gaan werken. Heb altijd heel veel wit bij je, je hebt het meest nodig. Dekkend wit en half dekkend wit. Dat zie je aan het vierkant op de tube , geheel zwart is dekkend.


17 en 24 september 2018

DE ZWARTEN EN DE DONKERE KLEUREN

Puur zwart is zonder enige twijfel de aller-donkerste kleur. Wanneer je daar geel bij doet wordt het groen, met rood gaat de kleur gloeien, met bruin wordt de kleur doffer , met blauw en groen krijg je nacht-kleuren. Je kunt ook hele donkere tinten maken door alle donkere kleuren met elkaar temengen. Paars met donkergroen, omber en donkerblauw en het diepste rood ..... probeer eens ietsuit ... Je zou kunnen zeggen dat wit en zwart de meest neutrale tinten zijn en de andere meersfeergevoeliger .. Alles is wat het is, op onze eigen manier. Pruisisch Blauw of Phtalo-blauw en donkere ultramarijn en donkere groenen en de donkere paarsen zijn uitstekende mengkleuren om een sfeervolle donkere kleur te mengen. Je kunt de NACHT schilderen of een geheel abstracte compositie en vergeet niet hoe belangrijk de lichtjes zijn in de nacht.


1 en 8 oktober 2018

DE RODEN

Het rood is de aller-actiefste kleur van het hele kleurengamma. Het activeert alle andere kleuren. Bijeen teveel aan rood kan het ook gaan overheersen .... Who is afraid for Red Yellow en een ietsjepietsje blauw. Slaap je lekker in een all-over rode slaapkamer ?? Rood trekt zich onmiddellijk terug als je er groen bij doet .Het wordt bruin-groen en dan bruin en dan groen-bruin. Met geel gaat het gloeien en stralen en wordt het oranje. Met zwart en bruin wordt het dof en grauw maar nog steeds gloeiend in de buurt van zacht grijs. En vergeet niet de rode aardkleuren . Gebrande Omber en Gebrande Sienna . Zo kun je allerlei combinaties mengen voor een mooie abstracte compositie , een

dessin voor een mooie jurk of een soort herfstlandschap. Waar nodig kan je er een extra kleurtje uit het palet buiten de roden in weven.


15 en 22 oktober 2018 

DE BLAUWEN

Er zijn een aantal blauwen die we altijd in ons assortiment zouden moeten hebben. Omdat ze eenvoudigweg niet te mengen zijn of omdat ze bij menging onontbeerlijk zijn; pruisisch of phtaloblauw, Kobaltblauw, Ultramarijnblauw en ceruleumblauw. Als je die blauwen met wit mengt zie je dat ene blauw wat paarser of turquoiser is dan de anderof juist een mooi helder lichtblauw wordt. Het meer naar paars neigende ultramarijn met kraplak of rose maakt een heldere paarse kleur. Met een ander soort rood of blauw neigt het meer naar de bruine kant. Een mooie heldere lucht krijg je meer met phtalo-blauw en of ceruleum-blauw met heel veel wit dan met ultramarijn. Met blauw en oranje krijg je prachtige warme grijzen , in de juiste mengverhouding ... een kwestievan uitproberen. Figuratief kun je naar de zee of naar de luchten kijken en abstract weer aan een mooi dessin werken voor een zomerjurk of een mooi behang.


5 en 12 november 2018 

DE GROENEN

In de handel zijn er vele groenen te koop; echt malachiet, smaragdgroen, permanentgroen, cadmiumgroen, hookers-groen, cinnabergroen, phtalo-geelgroen maar misschien is sapgroen de enige kleur die handig is om in te slaan. Wil je je onderzoek naar groen helemaal doen , dan kun je natuurlijk deze kleuren ook gaan onderzoeken en tot verrassende mengontdekkingen komen. Groen maak je met geel en blauw of zwart. Verschillende blauwen leveren allemaal hun eigen groen als je die met eveneens verschillende gelen/bruinen, wit en zwart mengt. Ultramarijn met citroengeel geeft een mooi lentegeelgroen. Ultramarijn met omber geeft een donker bezonken groen. Van licht naar donker; blauw met citroengeel/middelgeel/donkergeel /oranje/ gele oker/ sienna naturel/ omber. De kleur wordt somberder door er zwart aan toe te voegen en verwit of verblauwt door erwit of blauw bij te doen ... zo kun je voor jezelf een zeer informatief mengdagboek gaan maken.Wanneer je figuratief wilt werken kun je en groentestilleven met sla/ prei en andere groene groente en/of vruchten gaan maken of iets met veel bos .... Als tegenhanger kun je de kleuren rood en oranjegebruiken.. Je kan ook een abstract patroon schilderen.


19 en 26 november 2018  

DE GELEN

Als je het voor jezelf eenvoudig en goedkoop wilt houden, kun je volstaan met het kopen van eentube citroengeel .... Dan heb je in ieder geval het aller-lichtste geel van het palet. Met een tikkeltje rood erbij wordt het geel , middelgeel, donkergeel of oranje. Met wit erbij zie je het langzaam verdwijnen en met zwart gaat het vergroenen. Als je met zuivere gelen wilt werken pas er dan op dat je kwasten en je water SCHOON ZIJN. Het minste geringste is besmettelijk voor deze stralende kleur. Om de kleur nog meer te laten stralen kun je er een tikkeltje dekkend wit aan toe voegen. Gele oker en sienna naturel reken ik ook tot de gelen. Iets meer terughoudend dan het cadmiumgeel of permanentgeel maar zeer belangrijk voor een rijk palet. Napelsgeel en Napelsgeel-rood zijn ook mooie aanvullingen in de schilderdoos. Vooral bij de huidtinten zeer goed te gebruiken. Als onderwerp kun je aan een zonnig bloementapijt denken of aan een geel-groen-roodpaars stilleven met en tikkeltje grijs of grijsblauw. Het mag uiteraard ook weer geheel abstract.


3 en 10 december 2018 

DE BRUINEN EN DE HUIDSKLEUREN

De bruinen en de grijzen doen soms net of ze niet willen meetellen maar hoe belangrijk zijn ze niet om de hoofdkleuren rood , oranje, geel, groen, blauw en paars uit te laten blinken ... ze eren dehoofdkleuren , staan ze bij door hun rust en bescheidenheid. Ze activeren door op de achtergrond te blijven. Zoals de ritmesectie in een muziekband. Dat is een heel belangrijke functie. Daarom is het goed om de belangrijke aarde-kleuren in je doos te hebben; Geel oker, als belangrijkste naast de vele andere okers als bruine oker, rode oker etc. , Gebrande omber en omber naturel, gebrande sienna en sienna naturel, al lijkt de laatste erg op de gele oker .. in de menging reageert de kleur toch anders en het prachtige sepia . Je kunt met deze kleuren zulke mooie tussentonen creeren. Je kunt er de aarde mee schilderen.

De kleur van de huid vertoont enorm veel verschillen: van het ene ras met het andere, binnen hetzelfde ras en zelfs van het ene deel van het lichaam tot het andere. De huid weerkaatst het licht en neemt ook de kleur van de omgeving in zich op. In feite weerkaatst de menselijke huid alle kleuren die we kennen. Een eenvoudig recept voor de huidskleur is er dus eigenlijk niet. Napelsgeel-rood wordt veel als blanke huidskleur verkocht en is handig ... als enige kleur echter voldoet het niet.

Om de huidskleuren te mengen is het handig om de volgende kleuren bij de hand te hebben; Karmijnrood, alizarine-rood , cadmiumrood, citroengeel, kobaltblauw of ultramarijn-blauw, sepia voor de donkere medemens, sienna naturel en omber voor de iets minder bruine mens en gebrande omber en gebrande sienna , indigo en heeeel veeeel wit. De verhouding is heel veel wit , en beetje rood en een beetje geel en een pietsje blauw voor de blanke huid. Voor de donkere huid sepia en rood plus wit of sienna en en een pietsie blauw voor de donkerder delen.

Neem voorbeelden mee van verschillende mensen en type huid.


17 december 2018

Groepeer verschillende voorwerpen met verschillende kleuren als stilleven of maak een abstracte compositie met zowel de rustige als de opvallende kleuren in het palet.


Docent in beeld - Docent Theo Briggeman 

 Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen  op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.