Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Maandagavond 20:00-22:00 uur
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Ruben Kragt
[t/m september 2020] vanaf oktober zal Roxanne het stokje overnemen

Programma september 2020

7 september 2020

Schilderen met 1 kleur: grisaille.
Een grisaille, of grauwschildering, is een schilderij waarin men geen natuurlijke kleuren aanbrengt maar zich beperkt tot de weergave der dingen in alle mogelijke schakeringen van dezelfde kleur, meestal grijs of bruin. Dit kan in olie en acrylverf. Deze schildering kan gebruikt worden als allereerste laag in een schilderij en geeft vooral aan welke delen donker worden en welke licht. Details komen nog niet aan de orde. Details moet je verdienen ;)

benodigdheden:

acrylverf: gebrande sienna of gebrande omber. acrylmedium
penselen in alle soorten en maten die je maar wilt. canvas of acrylpapier.


Beeldmateriaal. Neem meerdere mogelijke beelden mee, geen inspiratie? Neem je vakantiefoto's mee! :)14 september 2020


Schilderen met 3 kleuren.

Vorig jaar zijn we begonnen met schilderen in grijstonen als onderschildering. Deze keer brijden we dat wat uit. We gaan een bijna zwarte verf maken van de kleuren ultramarijn blauw en gebrande omber. Deze bijna neutrale zwart gaan we lichter maken met titaanwit zodat we verschillende grijstonen krijgen. Vervolgens gaan we ons beeld evt. over de grisaille heen opnieuw opzetten in deze tonen. Begin met het geen het verste weg is voor de kijker en werk naar de voorgrond toe. Een handige basisregel is: Hoe dichter bij hoe meer saturatie. Dus voor de dingen die verder weg zijn in je beeld zal je meer wit gebruiken dan voor de dingen op de voorgrond. Details komen nog niet aan de orde. Details moet je verdienen ;)

benodigdheden:

acrylverf: gebrande omber, ultrmarijn blauw, titaan wit acrylmedium
penselen in alle soorten en maten die je maar wilt. canvas of acrylpapier.


Beeldmateriaal. Neem meerdere mogelijke beelden mee, geen inspiratie? Neem je vakantiefoto's mee! :) of ga verder met het schilderij van vorige week.21 en 28 september 2020


Schilderen met kleur en details.

Nu gaan we nadenken over ons palet en welke kleuren we nodig hebben. Hopelijk kunnen we de gemaakte schilderijen van vorige week gebruiken om op verder te gaan, zo niet dan is er ook de mogelijkheid een nieuwe te beginnen voor de laatste twee weken van dit blok. Uitleg over details, kleur en welke kleuren ik adviseer mail ik jullie later.


Voorbeeld:

een grisaille in gebrande omber, met daar overheen een eerste opzet in grijstonen gemaakt met gebrande omber, ultramarijn en titaan wit. Dit voorbeeld is alleen een voorbeeld van de techniek, je hoeft geen portret te maken. Je bent vrij in het beeldmateriaal dat je kiest.

Docent RUBEN KRAGT

In 2010 studeerde Ruben Kragt af aan de opleiding Fine Art an de HKU. Na een jaar het Dooyewaard stipendium te hebben genoten en een jaar zelfstandig aan het werk geweest te zijn was het tijd voor een vervolg en ging hij nog twee jaar naar de-Ateliers in Amsterdam. Sinds 2014 werkt Ruben als zelfstandig beeldend kunstenaar en heeft hij deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen.
Alledaagse objecten en situaties vormen de basis voor zijn werk. De ingrepen die hij in het beeld maakt tijdens het schilderen hebben vaak een sober surrealisme tot gevolg. Hierdoor probeert het werk zich van de werkelijkheid te distantiëren. 

“Een schilderij is in zichzelf een statisch beeld en probeert daardoor het verhaal uit te sluiten, terwijl een serie schilderijen het verhaal juist kan benadrukken in de ogen van de toeschouwer. Mijn schilderijen hebben geen geheime informatie of een vreemde betekenis. Het werk draagt alle inhoud zelf. Door een schilderij te bekijken, neem je er bezit van.”