Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Maandagavond 20:00-22:00 uur
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Ruben Kragt

Programma  september-december 2019

2, 9  en 16 september 2019

Tekenen en schilderen naar de natuur


Tekenen en schilderen naar de natuur gaat over kijken. Je ziet altijd meer. Achter elk blaadje of grassprietje vind je weer een volgende. Dit kan overweldigend zijn en heel complex. Daardoor is het ook nooit saai. Vind een manier om die complexiteit weer te geven. Dat kan door selctief te zijn, door heel veel geduld en concentratie, door expressief te zijn. Wat is belangrijk voor je beeld en wat kan je missen. Graag voor de eerste les eigen beeldmateriaal meenemen. Vrije materiaalkeuze.


Inspiratie: werk van David Hockney, Vincent van Gogh en Alex Katz


23 en 30 september, 7 en 28 oktober  2019

Model tekenen en schilderen


Voor de eerste twee avonden zullen we elkaar als gekleed model gebruiken. Voor de andere twee lessen zullen we een naaktmodel gaan tekenen en schilderen. zowel een serie korte standen van maximaal 10 minuten en ook langere standen op het eind. Zeker voor de korte standen wil ik graag met houtskool werken en wat grotere vellen papier van lage kwaliteit gebruiken bijv. Romandrukpapier. Het is dus handig om ook papierklemmen mee te nemen.


Inspiratie: werk van Lucian Freud, Eric Fischl, John Currin en  Elizabeth Peyton


4, 11, 18 en 25 november 2019

Schilderen met olieverf


Op deze vier avonden wil ik graag een aantal basisprincipes van het schilderen met olieverf behandelen. We beginnen met het prepareren van canvas met huidenlijm, gesso en evt. acrylbinder en hoe je deze drie ingrediënten kan gebruiken om je ondergrond aan je eigen wensen te laten voldoen. (Ook geschikt om er daarna met acryl op te schilderen)

Vervolgens zullen we in ieder geval twee technieken behandelen; alla prima en het glaceren met olieverf. Alla Prima is een heel directe manier van nat in nat schilderen. Glaceren is transparante laag

over laag schilderen tot je bereikt hebt wat je wilt. Deze manier van schilderen geeft je heel veel controle.


2, 9 en 16 december 2019

Clair obscur


We gaan een opstelling maken waarbij we een model of stilleven vanuit een punt sterk belichten, hierdoor ontstaad er een hoog contrast waardoor je weinig middentonen nodig zal hebben en veel licht en donker. Bij clair-obscur is de achtergrond donker en de voorgrond of het onderwerp sterk belicht. De lichtbron zelf is meestal niet duidelijk aanwijsbaar; het zou de zon kunnen zijn, of een kaarsvlam. Vrije materiaalkeuze.


Inspiratie: werk van Caravaggio, Georges de La Tour, Rembrandt


Docent RUBEN KRAGT

In 2010 studeerde Ruben Kragt af aan de opleiding Fine Art an de HKU. Na een jaar het Dooyewaard stipendium te hebben genoten en een jaar zelfstandig aan het werk geweest te zijn was het tijd voor een vervolg en ging hij nog twee jaar naar de-Ateliers in Amsterdam. Sinds 2014 werkt Ruben als zelfstandig beeldend kunstenaar en heeft hij deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen.
Alledaagse objecten en situaties vormen de basis voor zijn werk. De ingrepen die hij in het beeld maakt tijdens het schilderen hebben vaak een sober surrealisme tot gevolg. Hierdoor probeert het werk zich van de werkelijkheid te distantiëren. 

“Een schilderij is in zichzelf een statisch beeld en probeert daardoor het verhaal uit te sluiten, terwijl een serie schilderijen het verhaal juist kan benadrukken in de ogen van de toeschouwer. Mijn schilderijen hebben geen geheime informatie of een vreemde betekenis. Het werk draagt alle inhoud zelf. Door een schilderij te bekijken, neem je er bezit van.”