Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Maandagavond 20:00-22:00 uur
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Theo Briggeman

Programma  januari - mei 2019

Stillevens

In dit programma laten we ons inspireren door verschillende stillevens.
In een aantal gevallen staat er een stilleven centraal in het midden van de ruimte. In het andere geval vraag ik je zelf stilleven-materiaal mee te nemen. Je kunt een stilleven in zijn geheel op papier zetten maar het kan ook uitdagend zijn om slechts een deel te pakken. Om als het ware op het onderwerp in te zoomen, zoals je dat ook met het fotograferen meestal moet doen. Je focust dan op bepaalde aspecten in het onderwerp. Het werkstuk kan daardoor zelfs tamelijk onherkenbaar en abstract gaan worden.
Voel je vrij om met je eigen interpretatie te komen, anderzijds is het natuurlijk toch een hele kunst om iets heel precies na te schilderen. Daartussenin balanceren heel veel kunstenaars. Tekenen en schilderen gaat over kijken en waarderen wat je ziet en met welke middelen je dat wil en kan doen.
Wanneer je begint te kijken, kun je letten op waar je je op focust, op de compositie, de samenhang, de kleur en het perspectief.
Je kunt eerst eens wat overzichtsschetsen maken voor je echt begint.
Begin meestal met het grote overzicht, neem de eventuele achtergrond mee en werk naar de hoofdpunten in de compositie toe voordat je echt de puntjes op de i gaat zetten.
HET KAN HANDIG ZIJN DATGENE WAAR JE NAAR TEKENT OF SCHILDERT EERST TE FOTOGRAFEREN ALS JE VAN PLAN BENT OM ER LANGER MEE BEZIG TE ZIJN.


7 en 14 Januari 2019
TAKKEN STILLEVEN op de kast
In dit stilleven kan je zowel met de takken aan de gang als met de ruimten tussen de takken en daar creatieve oplossingen voor bedenken.
Alle technieken


21 en 28 Januari  2019
POPPENKAST EN SPEELGOED
Heel figuratief of aspecten uit het geheel, neem zelf iets mee als je er nog wat bij wil voegen.
Alle technieken.


4 en 11 Februari  2019

GROENTE EN FRUIT
Het is even uitvinden wat hier het beste werkt. Zelf het een en ander meenemen en voor je neus leggen of centraal op een tafel. Misschien kunnen er meerdere stillevens gemaakt worden voor een paar groepen. Graag eigen groente en fruit meenemen.
Alle technieken.


18 Februari (25 VAKANTIE), 4 Maart 2019
BONT STILLEVEN VAN FELGEKLEURDE DINGEN.
Zoek en neem wat bontgekleurde spullen mee en orden deze zodanig dat het een stilleven wordt dat je qua kleurstelling en ordening bevalt.
Als de bonte kleuren je te bont worden, kies je natuurlijk voor wat minder bonte kleuren. Want bont en rustig kan ook.
Alle technieken.


11 en 18 Maart 2019

Maak een STIL /EENVOUDIG STILLEVEN
Zoek het deze keer in de eenvoud en verstilling. Zelf je spullen meenemen. Voor de fijn-tekenaars en -schilders ... kijk eens naar de volgende opdracht. Heb je vier weken de tijd.
Alle technieken.


25 Maart en 1 April 2019 

Maak een STILLEVEN VAN EIGEN SPULLEN 

waaraan je gehecht bent of waar je een speciaal gevoel bij hebt. Je kunt er ook een foto van maken en die meenemen. Denk aan ordening /licht en compositie.


8 en 15 April 2019 

PORTRET of ZELFPORTRET.
Zelfportret of een portret van iemand die je kent of die je inspireert.
Je kunt ook alvast beginnen aan de opdracht van 6 mei
LAAT JE INSPIREREN DOOR JOUW FAVOURIETE KUNSTENAAR. Alle technieken.


22 APRIL [2e PAASDAG 29 APRIL VAKANTIE] Mei 2019 

LAAT JE INSPIREREN DOOR JOUW FAVOURIETE KUNSTENAAR

Je laten inspireren is iets anders dan kopiëren. Wat natuurlijk ook heel boeiend kan zijn....

Wat trekt je, de thematiek, de kleurstellingen, zijn vormgeving, etc.

Aan de hand van deze vragen kom je mogelijk verder met de vraag wat je er zelf mee zou willen en kunnen doen.

Op zo'n laatste dag kan je ook onafgemaakt werk meenemen of misschien zit je met de vraag wat je op de zomerexpo zou kunnen exposeren.


Docent in beeld - Docent Theo Briggeman 

Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen  op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.