Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur 
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Theo Briggeman


PROGRAMMA DONDERDAGMIDDAG  september-december 2020


Een nieuwe herfst en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht 

In een oud stadje, langs de watergracht-
In huis was het donker, maar de stille straat 

Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat 

Nog licht, er viel een gouden blanke schijn 

over de gevels in mijn raamkozijn.

Dan blies een jongen als een orgelpijp, 

De klanken schudden in de lucht zo rijp 

Als verse appels in de herfstwind

Als een jonge vogel fluitend onbewust
Van eigen blijheid om de avondrust
En menig moe man, die zijn avondmaal
Nam, en luisterde, als naar een oud verhaal, 

Glimlachend, en een hand die het venster sloot, talmde een poose wijl de jongen floot.


Met een net iets anders begin van dit beroemde gedicht van Gorter, 

De Mei wil ik graag beginnen na en tijdens deze wel heel gekke tijd.
Als een bemoediging en een herinnering aan wat er nog steeds is.

We gaan door met het programma waar het in maart stopte.


10/17 september 2020

Friedensreich Hundertwasser geb. als Friedrich Stowasser 1928-19 febr. 2000 . Kunstenaar en architect en voor- vechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.
Hoe hij als kunstenaar naar de natuur werkt blijkt o.a. uit deze woorden; De natuur werkt volgens zeer vaste regels en wetmatigheden in de natuur klopt alles – de manier waarop de bladeren uitkomen, hoe de stam groeit en hoe de bloemen uitkomen.

Planten beinvloeden mensen, maar als een kunstenaar leert van
de creativiteit van een plant, is zijn eigen creativiteit bijna volmaakt.

Hij kan niet mislukken, bij het voortbrengen van schilderijen volgt hij de wetten van de plantengroei. Einde citaat.
Je kunt je werk op inspiratie van natuurlijke vormen laten ontstaan door naar mooie foto s te kijken zonder het precies na te hoeven schilderen. Dat kan door bijv. in te zoomen. Dat kan met hele grote maar ook met hele kleine dingen.


24 septeptember /1 oktober 2020

Frida Kahlo 1907-1954
Een leven vol leed en hartstocht en prachtige symbolistische schilderijen waar de kleuren soms vanaf spatten. Ze liet zich zien in haar werk en hoe ze over haar leven dacht en voelde.
Ga bij jezelf na wat je raakt in haar werk. Misschien zijn er in je leven onderwerpen waar je graag eens over wil gaan tekenen/ schilderen of een collage wil maken. Of zijn er specifieke schilderijen die je inspireren. Maak gebruik van alle soorten materialen die je nodig denkt te hebben. Veel inspiratie!


8/15 oktober 2020

Marius van Dokkum, Andijk 1957

De schilder van de mensen en de ironie. In mei 2018 opende het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk haar deuren, Hij woont in Ugchelen. Schilderen en tekenen met een knipoog, een vaste schildershand en met oog voor het ongewone. Ga na wat je raakt, kijk wat jou opvalt, documenteer het voor je eigen maaksel. Schilderen, tekenen of collage of van alles wat.


22 oktober 2020 VAKANTIE


29 oktober /5 november 2020

 Klaas Gubbels, geb 1934
Ongedwongen dingen en heel gewone objecten als punaises tafels of zijn beroemde koffiekannen. Alles kan kunst zijn, maar ik moet het in 1 keer zien, dan is het van mij, zei hij tegen Cherrie Duyns. Hij laat de gewone dingen spreken. Kijk of jij dingen hebt waarmee je een gesprekje aan kan gaan , waar je mee kan spelen tot het je verrast. Experimenteer met de vorm of kleur of voeg er iets aan toe. Iets grappigs of iets ernstigs.. Schilderen/tekenen of collage of van alles wat.

12/19 november Philip Akkerman geb. 1957.
Een man die zijn hele schildersloopbaan vult met zijn zgn.

zelfportretten. Zogenaamd omdat hij er zoveel meer mee doet op verschillende niveau's . Hij verkent als het ware het gehele schildersspectrum via het zelfportret. Wat zou jij doen met je portret, durf te experimenteren met vorm en kleur. Dat kan met een zelfportret of meerdere portretten van anderen. Schilderen/tekenen of collage of van alles wat.


26 november / 3 december 2020

Joseph Cals, geb. 1949


Voor velen een onbekende .. en toch bij elk debat in de 2e kamer zie je zijn monumentale wandschilderkunst.
Expressief en tegelijkertijd ingetogen werk , zorgvuldig afge- wogen kleuren en composities. Misschien wil jij kijken waar die ingetogen en afgewogen persoon is in jouw werk. Je kunt dat doen via een foto die je herbewerkt of een eigen persoonlijk idee of iets dat al werkende mag ontstaan.
Schilderen/tekenen of collage of van alles wat.


10/17 december 2020

Portret, Silhouet en profil.
Wanneer je door je oogharen naar een voor jou bekende persoon kijkt kan je vaak al iemand herkennen aan zijn of haar houding of aan het profil van het gezicht. Probeer dat te bereiken met het portret dat je nu gaat maken of dat nu de gehele gestalte of alleen het hoofd is. Je kunt dat met meerdere personen of 1 persoon uit proberen.
Schilderen/tekenen of collage of van alles wat.


HET GEZAMENLIJKE SCHILDERIJ:
ER STAAT EEN GROOT LEEG DOEK VOOR DEZE GROEP KLAAR. VOOR DIEGENE DIE HET LEUK VINDEN OM DAAR MET ANDEREN OP TE WERKEN, STEL IK VOOR DAT JULLIE DAAR ENKELE VAN DE VOORGESTELDE STIJLEN OF KUNSTENAARS ALS ONDERWERP VOOR GAAN GEBRUIKEN.


Docent Theo Briggeman 

 Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.