Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur 
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Theo Briggeman

Programma  januari - april 2019


Ditmaal laten we ons inspireren door een aantal kunstenaars.
Je kan natuurlijk een kunstwerk proberen na te schilderen of na te tekenen, dat kan heel boeiend, nuttig en mooi zijn, maar het kan beter, in de zin van meer jouw eigen beeld, worden door het onderwerp na een eigen zoektocht te kiezen en dan met een eigen gekozen techniek uit te werken.
Welke gedachten en/of gevoelens heb je erbij?
Hoe zou je dat met diverse beeldende middelen uit kunnen drukken.
Kun je met de benaderingswijze van deze kunstenaar je eigen onderwerp kiezen en uitdrukken?
Dat kan en mag met alle materialen die je denkt nodig te hebben en dus niet noodzakelijkerwijs hetzelfde materiaal als dat van het onderhavige kunstwerk. Je laten inspireren is niet hetzelfde als kopiëren. 

Een olieverf kan dus leiden tot een krijt of potloodtekening een aquarel of een acrylschilderij.
Je kan het onderwerp ook op een collageachtige manier bewerken.
Alle kunstenaars zijn te vinden op google. Het is handig je van tevoren te oriënteren en een uitdraai mee te nemen of als je het uit een boek hebt het boek mee te nemen.


10 en 17 Januari 2019

MARC CHAGALL
Je kunt je door zijn kleuren laten inspireren of door het volksleven dat hij laat zien, zijn bijbelse taferelen of de dromerige poëzie die het werk vaak uitstraalt. Hij maakte ook prachtige illustraties van alledaagse dingen als bijv. een bezoek.

Probeer je in hem te verdiepen, pik op wat je raakt... misschien kun je aan de hand van zelfgemaakte foto's werken of knipsels die je onderweg tegen komt.


24 en 31 Januari 2019 

GUSTAV KLIMT
Waar laat je je door verleiden in zijn sensuele wereld? De bloemmotieven en de krullen, De kleuren en het goud? Hij schilderde ook landschappen waarin je je kunt verdiepen. Pik op wat je raakt. Misschien iets in je directe omgeving, uit boeken/tijdschriften eigen foto's. Alle technieken.

Februari 7 en 14 FRITZ KLEMM ...
Deze relatief onbekende kunstenaar is uitgebreid te zien op internet.
De schijnbare eenvoud van zijn werk is treffend. Hoe komt het dat hij met zo weinig middelen zoveel effect kan bereiken?? Door de ruimte eromheen te ervaren? Door de eenvoud van zijn vormen? Ik denk vooral door stil te zijn. Kun je met eenvoudige middelen de stilte uitbeelden lijkt hier de uitdaging. Maar zie vooral jouw uitdaging met betrekking tot dit werk. Alle technieken.


21 Februari ( 28 febr. VAKANTIE ) en 7 Maart  2019

PAUL KLEE

Paul Klee ontleende veel aan de zichtbare realiteit om hem heen maar doet daar dan iets mee waardoor het in een soort tussenwereld lijkt te komen. Ernst en ironie liggen bij hem soms vlak naast elkaar. Als violist maakte hij ook een zeer muzikale wereld. Kijk waar je je verwant voelt. Of maak een kleurcompositie met verf/krijt of kleurpotlood .. Natuurlijke celstructuren en andere natuurlijke vormen zijn vaak ook zeer verwant aan zijn stijl. Alle technieken.

Maart 14 en 21 KANDINSKY
Wassily Kandinsky's stijl behoorde aanvankelijk tot het symbolische expressionisme. Daarna was hij met Kupka één van de voormannen van het abstracte werk. Hij keek ook graag door de microscoop naar de kleinste diertjes en de kleine plantenwereld. Daarnaast was ook hij zeer muzikaal. Klee en Kandinsky musiceerden met elkaar in een strijkkwartet. Laat je inspireren door zijn uitgesproken kleuren en vormen. Ook hier kan je je door velerlei natuurvormen laten leiden. Alle technieken.


28 Maart en 4 April 2019 

WIM OEPST
Willem Anthonie Oepst 1904-1988 was een Nederlandse kunstenaar die veel in Frankrijk werkte en vele geabstraheerde en zonovergoten landschappen schilderde. Je kunt je door de kleuren en door zijn gebruikte abstraherende vormen laten inspireren, door bijv. zelf een landschap te kiezen en te ervaren
en dit abstraherend om te zetten in jouw landschap. Kan ook in potlood of kleurpotlood. Alle technieken.


11 en 18 April 2019 

MARC MULDERS of GERARD VERDIJK
Twee kunstenaars waar ik niet tussen kon kiezen. Het werk van Mulders is minder abstract dan dat van Gerard Verdijk die wat filosofischer is in zijn mooie late werken. Mulders werk is vaak vol van alle levende dingen om hem heen. Bloemen en grassen ... terwijl Verdijks werk stiller is uit weinig beeldelementen kan bestaan. Kies wat je het meest aantrekt. Alle technieken.


25 April 2019 
EEN TEKENAAR OF SCHILDER NAAR EIGEN KEUZE 
Kies iemand naar eigen keuze of maak iets af. Ook staat de keuze voor de zomerexpositie weer voor de deur.

Docent Theo Briggeman 

 Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.