Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur 
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Theo Briggeman


PROGRAMMA DONDERDAGMIDDAG  januari/mei 2020


We laten ons weer inspireren door onze collega-kunstenaars.
Je kunt daarbij verschillende sporen volgen. Proberen na te doen of kijken en voelen wat jij ermee wilt en kan doen. Beide sporen kunnen zeer verrijkend werken. Het is belangrijk om je eigen gevoel te volgen. Als je iemand nadoet moet je het spoor van de maker volgen, dat is leuk om na te pluizen en uiteraard hoeft het geen kopie te worden, al streef je er dan wel naar. Als je je eigen spoor volgt, kan je nagaan, waar je op valt of wat je tegenstaat, en wat jij daar mee zou willen en kunnen gaan doen met jouw eigen gekozen techniek(en).


9/16 januari 2020

Pieter de Hoogh 1629–1684

 

Er is t/m 16 febr. 2020 in Museum Prinsenhof een bijzondere allereerste overzicht- tentoonstelling. Vermeer en de Hoogh schijnen elkaar gekend te hebben en wellicht elkaar beinvloed. Bij Vermeer, zijn het vooral de vrouwen die opvallen en het bijzondere zijwaarts invallende licht. Bij De Hoogh zien we indrukwekkende doorkijkjes. Een echt Hollands fenomeen en woord. Het woord ‘doorkijkje’ schijnt niet voor te komen in een andere taal. De Engelsen weten het niet anders te vertalen dan als : a glimpse or a view. A bit of a throughview I suggest. Weer een mooie uitdaging om het perspectief weer eens te oefenen. Oh ja, wat ik nu bijna vergeet te zeggen; dat prachtige licht in het werk van Pieter de Hoogh! Daar kun je ook iets mee doen.

Alle technieken.


23/30 januari 2020

Tekenen als Rembrandt van Rhijn


Ja , dat zou iedereen wel willen, hoor ik je denken. Toch kun je er een heleboel teken- en observatie-ervaring aan ontlenen als je je er toe zet om het te proberen. Zo goed als hij wordt toch niemand en er valt zoveel van hem te leren dat we er altijd beter uit komen. Neem bijvoorbeeld eens waar hoe hij de verschillende gezichts- uitdrukkingen en stemmingen weet neer te zetten en neem waar

welke composities hij gebruikt om te benadrukken wat hij wil vertellen. Of hoe je met enkele schetsmatige lijnen een heleboel achtergrond kan suggereren of een ruimte. Of hoe hij groepjes mensen als een ware regisseur op hun goede plek weet te plaatsen. Wat hebben we hiervoor nodig; wanneer je met krijt en houtskool werkt wat grotere vellen wat ruwig papier. Of je kunt zijn soepele lijnen met pen/penseel/een vogelveer of dunne twijgjes plus met wel of niet verdunde Oost Indische inkt proberen na te te tekenen. Mogelijk werk je graag met waterverf, ook daar kun je pennetjes/penselen en vele andere middelen gebruiken.

Gebruik wel duidelijke prints om je te laten inspireren, dus niet van die kleine plaatjes waar je heel erg op moet zitten turen.
Op internet is veel te vinden, of ga eens kijken in de bieb. Ik neem wat tekeningen mee uit Rembrandt, tekeningen en etsen uit de bijbel. Van H.M.Rotermund. Met prachtige reproducties. Met enig zoeken zijn er nog vele mooie boeken te koop.


6/13 februari 2020

Emile Claus 1849-1924

 

Een optimistische Belgische impressionist met een prachtige snor en sik. De zonnige kant van het leven. Zonovergoten winter- en zomerlandschappen of het licht van mistige nevels op het water. Dat allemaal weer gegeven met veegjes en toetsjes verf. Je kunt voor jezelf een foto van een geliefd landschap met of zonder mensen zoeken en je laten inspireren door zijn stijl. Pastels en krijt zijn ook zeer toepasbare materialen en je kunt je ook uitleven met verschillende hardheden potlood. Een van zijn werken naschilderen kan ook maar zal niet meevallen gezien de hoge kwaliteit van zijn werk.


27 februari 2020 

VOORJAARSVAKANTIE


20 februari /5 maart 2020

Salvador Dali 1904-1989 of Rene Magritte 1898-1967

Droombeelden en/of fantasielandschappen


Twee surrealisten die zeer tot de verbeelding spreken, ieder op hun eigen wijze. Kijk of jij op jouw eigen wijze ook iets surrealistisch kan maken. Je kunt dat met verf/krijt/pastel/potlood/diverse

knipsels en fotomateriaal doen , als een vorm van collage, je kunt dat geheel later weer proberen na te tekenen/schilderen. Kortom je kunt met vele technieken voor jezelf gaan uitvinden wat je wil uit- drukken met je werk.


12/19 maart 2020

Henry Spencer Moore 30 juli 1898-31 augustus 1986


Met groot respect zijn volledige naam, geboorte- en sterfdatum. Een beeldhouwer en verzamelaar van van alles en vooral van wat de natuur aan vormen voortbrengt. Mooie stenen en schelpen, beenderen die er van zichzelf als prachtige sculpturen uitzien, en natuurlijk de vorm van het menselijk lichaam. Je kunt die vormen aanraken en aaien of ze staan vorstelijk in het prachtige openEngelse landschap, de koning en de koningin. “Afgezien van de menselijke vorm word ik enorm gestimuleerd door alle natuurlijke vormen, zoals wolkenformaties, vogels, bomen en hun wortels en bergen, die voor mij de rimpelingen in het aardoppervlak zijn, als draperieen. “ zegt hij in een interview. Je kunt je afstemmen op zijn beeldhouwwerk, maar je kunt je ook afstemmen op de natuur- lijke materialen om je heen en daar je werk op richten.


26 maart/2april 2020

Friedensreich Hundertwasser 

geb. als Friedrich Stowasser 1928-2000


Weer zo'n bijna vergeten grootheid in de teken en schilderkunst.“Het werk van Ed Dukkers heeft een zuivere eenvoud, los van ieder

virtuoos machtsvertoon en heeft de stille poëzie die herinnert aan

Morandi.” zegt Reinier Lucassen in een boek over Dukkers.
Een waar woord van een beroemde collega. Zijn doeken zijn gestileerd, geabstraheerd, zonder abstract te zijn, met uitgewogen kleurgebruik.
Hij schilderde vooral vrouwen. In grote vormen. De invloed van Picasso schemert ergens ver weg op de achtergrond. Echter op zijn geheel eigen wijze. Op deze wijze schilderde hij ook voorwerpen als een kam. Laat je inspireren! Bv. voorwerpen in een eenvoudige omgeving. Alles goed afgewogen met elkaar. Voorwaar, geen eenvoudige opdracht. Wel echt de moeite waard het te proberen. Je kunt het bv. doen met de collagetechniek, waarin je met rustige kleuren, met vellen eigen ingekleurd papier gaat schuiven tot je de juiste compositie hebt gevonden. Kortom, EENVOUD is het motto. Maar zoek vooral je eigen weg. Alle technieken.


9/16 april 2020

Frida Kahlo 1907-1954


Een leven vol leed en hartstocht, en prachtige symbolistische schilderijen waar de kleuren soms van af spatten. Ze liet zich zien in haar werk en hoe ze over haar leven dacht en voelde.
Ga bij jezelf na wat je raakt in haar werk. Misschien zijn er in je eigen leven onderwerpen waar je graag eens over wil gaan tekenen/schilderen of een collage-achtig werk wil maken. Misschien zijn er specifieke schilderijen die je raken of inspireren. Je kunt gebruik maken van alle soorten materialen. Veel inspiratie!


23 april 2020

Marius van Dokkum, Andijk 1957 


De schilder van de mensen en ironie. In mei 2018 opende het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk haar deuren. Hij woont in Ugchelen. Schilderen/tekenen met een knipoog en een vaste schildershand en met oog voor het gewone ongewone.

Ga weer na wat je raakt. Kijk in de loop van de tijd eens wat jou opvalt. Misschien kun je er foto's van maken of op een andere manier documenteren zodat jij het kan gebruiken voor jouw eigen werk.


HET GEZAMENLIJKE SCHILDERIJ:
ER STAAT EEN GROOT LEEG DOEK VOOR DEZE GROEP KLAAR. VOOR DIEGENE DIE HET LEUK VINDEN OM DAAR MET ANDEREN OP TE WERKEN, STEL IK VOOR DAT JULLIE DAAR ENKELE VAN DE VOORGESTELDE STIJLEN OF KUNSTENAARS ALS ONDERWERP VOOR GAAN GEBRUIKEN.


Docent Theo Briggeman 

 Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.