Ars-Peintura 
Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Klik hier om de ondertitel te bewerken

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur 
Tekenen en schilderen o.l.v. 
Theo Briggeman

Programma  september-december 2018


Meestal werken we op een rechthoekige ondergrond .... Dat kan nog steeds, alleen vraag ik je nu deondergrond zo in te kaderen dat het rond /vierkant/langgerekt rechthoekig of een willekeurige vorm wordt waarin je je onderwerp schildert of tekent. Sommige aparte vormen als ondergrond zie je af en toe bij action of soortgelijke winkels. Bijvoorbeeld ronde of driehoekige schilderdoeken. Wanneer je deze niet aantreft kun je er voor kiezen de restvorm eromheen donker te schilderen of in een andere vlakke tint. Je kunt het papier natuurlijk ook in een bepaalde vorm knippen. Je zult gaan merken dat sommige vormen zich beter lenen voor bepaalde composities als andere. Neem bijvoorbeeld een riviergezicht; die uitgestrektheid past als van nature beter in een horizontale langgerekte vorm. Het ziet er gewoon overtuigender uit dan wanneer dat landschap in een driehoek plaatst. Dit is natuurlijk geen vastgestelde norm maar evengoed iets waar we even de aandacht op kunnen vestigen. Dat gaan we doen via specifieke opdrachten voor specifieke formaten.


6 en 13 september 2018  

tekenen en/of schilderen in een LANGGEREKT FORMAAT

Probeer een onderwerp te vinden dat volgens jou mooi past en jou inspireert om in dit kader te tekenen of te schilderen. Enkele suggesties ; aardlagen/ luchten/de stroming van het water/grand canyon/polderlandschap .... Of op jouw geheel eigen wijze volkomen iets anders. Prettigezoektocht! Alle technieken.

20/27 september tekenen en/of schilderen in een RONDE VORM

Probeer een onderwerp te vinden dat het beste in deze vorm past. Rond heeft veel te maken met rotatie of bescherming . Je kunt ook denken aan mandalavormen en groei van binnen naar buiten. Of op jouw geheel eigen wijze volkomen iets anders. Prettige zoektocht! Alle technieken.


4 en 11 oktober 2018

tekenen en/of schilderen in 1 OF MEERDERE DRIEHOEKEN

Probeer een onderwerp te vinden dat binnen deze opdracht past. Je kunt denken aan puzzelvormen die op meerdere manieren gelegd kunnen worden. Mooie abstracte patronen die telkens weer op een andere manier tot hun recht komen. Je kunt ook aan 1 driehoeks-vorm werken en die mooi afwerken.. Of op jouw geheel eigen wijze volkomen iets anders . Prettige zoektocht! Alle technieken.


18 oktober en 1 november 2018 

( 25 OKTOBER VAKANTIE) HET VIERKANT

Alles wat in een vierkant past en dat is heel veel. Als het abstract is kun je het zo maken dat je het op alle kanten op kunt hangen, misschien zelfs op de hoekpunten. Je kunt in zelfgemaakte of bestaande foto’s en twee L-vormige kadertjes motieven gaan zoeken. Prettige zoektocht! Alle technieken.


8 en 15 november 2018

EEN OF MEERDERE VIJF- OF ZESHOEKEN

De vijfhoek of het PENTAGRAM is een veel voorkomend verschijnsel in de natuur. Als je een appel dwars midden- doorsnijdt, dus NIET van steel naar kroontje, zie je een vijfhoek, je kunt ook aan de bijen denken of aan vele soorten bloemen of ijsbloemen. Dat doorsnijden kun je trouwens met meerdere vruchten doen met prachtige geometrische vormen in het midden. Zoek weer je eigen weg. Alle technieken.


22 november 2018

PORTRET
Zelfportret of een portret van iemand die jou inspireert. Alle technieken.


29 november 2018

IDEM of FIGUUR IN EEN LANDSCHAP
Zelfportret of van iemand die je kent of die je inspireert. Alle technieken.


6 en 13 december 2018

Teken of schilder in de DE WILLEKEURIGE VORM

Denk aan vuur en aan andere warmtebronnen. Of aan de willekeurige vormen die je tussen de takken van de kale bomen waarneemt en die je op jouw eigen wijze kunt gaan hergroeperen. Zoek je eigen vorm en vul het in op jouw manier. Veel succes in je zoektocht. Alle technieken.


20 december 2018

DINGEN AFMAKEN OF KERSTKAART(en)


Docent Theo Briggeman 

 Theo is sinds 1978 werkzaam als docent en beeldend kunstenaar. Sinds 1991 tekenen en schilderen op inspiratie van muziek, in de vorm van een optreden naast uitvoerende musici. 1991: Improviserend tekenen op inspiratie van 'Perron 5b' te Soest. En idem bij een optreden van Greetje Bijma in De Fransche School te Culemborg. 1995: Improviserend tekenen op de manifestatie Cul Varie te Utrecht. 2005: Improviserend tekenen op het North Sea Jazzfestival. En natuurlijk ook bij Ars Peintura op de donderdagmiddag. Voor meer informatie over Theo kun je terecht op zijn website.